Het Dorp

Het Dorp is toch een MOC die langer standhoudt, en waarvoor er ook nog de nodige ideeën in mijn hoofd zitten. Er is hier ook van te voren wat meer over nagedacht. Om sloten/vijvers of wat dan ook te kunnen creëren heb ik gezorgd dat het maaiveld van de bebouwing 2 blokjes hoog boven de basisplaat zit.

Door volgens een vast patroon technisch legoblokjes in te bouwen kan ik meerdere platen aan elkaar zetten. Met het wegpatroon zit ik nu ook niet vast aan de standaard wegenplaten, al kost me dit wel bergen tegeltjes. De 1e plaat is inmiddels af, de 2e plaat ben ik mee begonnen, hiervan ga ik ook wat meer foto's van de opbouw maken om een beter idee te geven.

Op de eerste Foto zie je de achterkant van de huizen. van Links naar rechts zijn ze gebouwd door; onze dochter Maaike (toen 6 jaar) onze zoon Tom (toen 9 jaar) en mijzelf (een stuk ouder). Onlangs vond ik in een partij LEGO® nog een paar oude straatlantaarns, die dus ook in het straatbeeld zijn beland. Nadeel is dat ze niet vast te zetten zijn. Al overweeg ik wel om de straatlantaarns op een tegeltje te lijmen, de onderkanten zien er toch al niet uit. Ze hebben schijnbaar al eens ergens opgelijmd gezeten.

De vrachtwagen is ook origineel van Lego, en dat ik die in het bezit heb is te danken aan Arjan.

 

De afstand tussen de technisch legoblokjes is zo gekozen dat ik ook uit de voeten kan met 32 x 32 en 16 x 16 platen. Zo ben ik niet afhankelijk van de grootste platen, al gebruik ik die wel het liefst. Het weggetje over de dam gaat naar de 2e plaat. Hiervoor zijn al wat plannen en ik ben met de basis al begonnen, zie verder naar onderen.Dit blijft een smal straatje met aan 1 kant een klein dorpskerkje, misschien met begraafplaats. En daartegenover een paar winkeltjes met bovenwoning.

Op de foto is ook te zien dat er ook een duiker door de dam loopt.

Wat betreft het middelste huis van mijn zoon, die wordt waarschijnlijk nog verbouwd in de nabije toekomst, want hij is er niet meer tevreden over. Al begint met de inmiddels behaalde leeftijd de interesse in Lego ook hard af te nemen.  Verder hier nog 2 foto's van doorkijkjes.

Ik ben nu begonnen met de 2e basisplaat, hiervan staat hiernaast de 1e foto van de wijze van opbouw. De randen zijn blauw, immers het oog wil ook wat. De vulling zijn 2e keus blokjes, niet geschikt voor verkoop en ook niet voor mezelf. de vulling komt echter niet in het zicht. De blokken worden zoveel mogelijk in 1 richting geplaatst, de 2e laag komt hier haaks op. hierdoor wordt het een heel stevig geheel. Wat de kleur van de rand betreft, die wordt op dat moment bepaald aan de hand van welke kleur ik veel standaard blokken en technisch legoblokjes met 1 gat op voorraad heb. Inmiddeld is het alweer een tijdje later, en zowaar had ik een beetje tijd om verder te gaan met plaat 2. Aldus hier de foto's

Bij het bouwen van de kerk kwam ik erachter dat ik de boogblokken niet had. Terwijl ik wel in die veronderstelling was. Dus daar blijft het nu even steken. Het scheef plaatsen van de kerk, en toch vastzetten heb ik gedaan dankzij een stukje wiskunde voor beginners. De stelling van Phytagoras. Alternatief was de kerk op een vaste ondergrond te bouwen en dan een draaiplateau in de basis te verwerken. Dat geeft op zich wel meer vrijheid in de hoek waaronder het gebouw te plaatsen is.

Eindelijk weer wat tijd gehad om verder te bouwen aan mijn dorpje.

Ondertussen wel al de nodige blokjes verzamels, en dus een flinke slag gemaakt. De kerk is nu af, er moet alleen nog een haantje op de toren. er hangt nu ook een klok in de toren. Daarnaast is een kleinhuisje voor de pastoor/dominee gekomen. Het straatje wordt doodlopend. aan het einde een snackbar, en links van de straat een winkelpand met bovenwoningen.Van links naar rechts de bakker, een elektrozaak, en de kiosk/sigarenboer. Ook is er een telefooncel geplaatst nabij de dam. Het oppervlak moet nu nog verder ingevuld worden met groen en bestrating. en ik mis nog een stukje in het dak. Zie de nieuwe fotos.

Voor de winkels lenen zich de oude blokjes met teksten heel goed, deze zijn allemaal origineel. en in vroeger tijden met veel verschillende opdrukken uitgebracht. Veel ook nog in verschillende lettertypen.

LEGO® is een handelsmerk van de bedrijven van de LEGO®-Groep. Deze website wordt niet door de LEGO®-Groep gesteund, geautoriseerd of goedgekeurd.

Leest  u ook eens de fairplay pagina op de officiële legowebsite

 ©2014 copyright, webdesign en invulling; René Schulte